11.9.2024. Legrad
11.9.2024. Legrad

Akcijski dan u novom Edukacijskom vodnom centru u Legradu

11. rujna 2024. – Predstavnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Hrvatskih voda održali su u Edukacijskom vodnom centru u Legradu Edukacijsko-akcijski dan u kojem je sudjelovalo je 47 učenika iz Gimnazije “Fran Galović” iz Koprivnice. Događaj je osmišljen kako bi učenicima pružio nova znanja i praktična iskustva vezana uz očuvanje prirode i rijeka te kako bi ih se potaknulo na aktivno sudjelovanje u zaštiti okoliša.

U sklopu događaja učenici su pogledali film “DRAVA LIFE – Novi život za Dravu” koji im je pružio uvid u aktivnosti projekta i inovativne metode obnove rijeke Drave. Nakon toga, sudjelovali su u kvizu znanja kroz interaktivnu prezentaciju, gdje su provjerili svoje znanje o važnosti očuvanja rijeka i bioraznolikosti.

Lov na invazivne vrste

Na terenu su se upoznali s invazivnim vrstama, njihovom biologijom i ekologijom te su sudjelovali u njihovom uklanjanju. Stekli su nova znanja o prijetnjama koje invazivne vrste predstavljaju i aktivno pridonijeli očuvanju lokalnih ekosustava.

Obnova riječnih staništa

Tijekom šetnje do novoobnovljenog rukavca rijeke Drave, učenici su naučili o procesu obnove staništa i važnosti revitaliziranih rukavaca kroz projekt DRAVA LIFE. Ova tema istaknula je ključnu ulogu obnove staništa u očuvanju bioraznolikosti te ih upoznala s pozitivnim promjenama u njihovoj zajednici.

Ovaj edukacijsko-akcijski dan pružio je učenicima jedinstvenu priliku da kroz interaktivne i praktične aktivnosti steknu dublje razumijevanje o važnosti očuvanja prirode. Vjerujemo da će ovo iskustvo potaknuti učenike na daljnje promišljanje o okolišu te ih motivirati za aktivno sudjelovanje u budućim ekološkim inicijativama.

Fotografije: Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije